De Bijbel is…
- één van de meest gelezen boeken ter wereld.
- één van de meest vertaalde boeken ter wereld.
- het meest verkochte boek ter wereld.
- het meest verfilmde boek ter wereld.
- in alle soorten boekvormen uitgegeven.
- het eerste gedrukte boek ter wereld.
- niet zomaar een boek maar een bibliotheek.
Ontstaan/geschiedenis
De Bijbel is geen boek, maar een bibliotheek! Dat zie je al aan de term ‘Bijbel’. Dit woord gaat immers terug op het Griekse woord biblia, wat ‘boeken’ betekent. De verhalen in de Bijbel stammen uit verschillende tijden en zijn heel verschillend van taal, vorm en inhoud. Die hele verzameling geschriften is niet in één keer uit de lucht gevallen.
De vele verhalen werden eerst mondeling doorverteld en daarna opgeschreven. Later hebben meerdere andere schrijvers op verschillende momenten in de geschiedenis de verhalen weer herwerkt en tot een eenheid gemaakt in de Bijbel.
Enkele weetjes over de Bijbel
De Bijbel bestaat uit 2 delen, het Oude testament (OT) en het Nieuwe Testament (NT). We zetten de verschillen even op een rijtje:
OT | NT | |
Wanneer geschreven? | In de 12de eeuw V.Chr. (dus het is al 3200 jaar oud!!!) | Rond het jaar 70 N.Chr. |
In welke taal? | In het Hebreeuws, de taal van de joden. | In het Grieks, het was de lingua franka van die tijd, dat is een heel moeilijke term om te zeggen dat dat de meest gesproken taal was. Vandaag is de lingua franka het Engels en in de tijd van jezus was dat het Grieks. |
Bestaat uit… | 46 boeken die onderverdeeld worden in 5 categorieën: – Pentateuch (de wet) – Geschiedenisboeken – Poëzie/wijsheid – De grote (belangrijke) profeten – De kleine (minder belangrijke) profeten | 27 boeken die onderverdeeld worden in 5 categorieën: – Evangelie – Handelingen van de Apostelen (actiones) – Apostolische brieven (brieven geschreven door de apostelen aan een persoon/dorp) – Katholieke brieven (brieven geschreven door de apostelen aan alle gelovigen van de wereld) – Openbaring van Johannes (Apocalyps) |
Waar gaat het over? | In het Oude Testament lezen we over hoe God op zoek gaat naar mensen die Hem willen volgen. Hij vindt die mensen en noemt dat volk Israël. De weg die Israël aflegt staat beschreven in het OT. God gaat een verbond aan met de mensen en bereidt het volk voor op de komst van de Messias. | In het Nieuwe Testament komt Jezus als de Messias en lezen we hoe Jezus dat verbond tussen God en de mensen nieuw leven inblaast. Jezus laat zien wat het wilt zeggen om deel van dat verbond te zijn en zegt dat iedereen die Hem volgt, ook God zal volgen. |
Hoe komt het dat we de Bijbel niet letterlijk mogen lezen?
Jobbe maakt een filmpje om duidelijk te maken hoe de overgang gebeurt van een gesproken bron naar een geschreven bron:
Zoals je kan zien is het soms heel moeilijk om te vinden waar een mondelinge bron vandaan komt, waar ze zijn oorsprong heeft. Soms zeggen mensen dingen die niet waar zijn, of overdrijven ze om hun punt te maken. Dat maakt het soms moeilijk om te weten wat er echt gebeurd is.
In de Bijbel is dat ongetwijfeld ook gebeurd. De Bijbel is niet door God, maar door mensen geschreven. De verhalen in de Bijbel werden eerst doorverteld. Het was je misschien al opgevallen dat het Nieuwe Testament geschreven is in het jaar 70 na Christus. Jezus zelf is gestorven rond het jaar 30 na Christus. Dat wil dus zeggen dat de verhalen over en van Jezus al zeker 40 jaar doorverteld werden alvorens ze werden opgeschreven! Daarom is het heel belangrijk dat wanneer we de Bijbel lezen we er de echte betekenis van de teksten achter zoeken. Daar zijn 2 dingen heel belangrijk voor:
- Je moet weten waarom de teksten zijn geschreven: wat was de bedoeling van de auteur?
- Je moet weten hoe de teksten zijn ontstaan: hoe zijn de teksten geschreven?
En er is nog een 3de iets dat heel belangrijk is bij het lezen van de Bijbel:
- Je moet nadenken over de Bijbel en er bij bidden. Op die manier spreekt God doorheen de teksten met jou. Niet dat je een letterlijke stem zal horen spreken, maar het is een gevoel van verbondenheid tussen jou en God. In ons gebed kunnen we antwoorden op wat God ons vertelt.