In de voorbije jaren heeft het bisdom Antwerpen sterk ingezet op de reorganisatie van zijn pastorale diensten en structuren. Dat heeft veel energie, geduld en samenwerking gevraagd. Tegelijk groeide bij vele medewerkers een vraag naar verdieping. Waarom kiezen wij voor Jezus en het Evangelie? Waartoe heeft Jezus de kerkgemeenschap nodig? Wie zijn wij als christenen? Organisatie en inspiratie roepen elkaar op. Ze hebben elkaar nodig en zijn op elkaar aangewezen.

We nemen drie werkjaren de tijd om Handelingen in de focus te plaatsen: een leesjaar (2019-2020) en twee thematische jaren (2020-2021; 2021-2022). “Neem en lees!” zei een kinderstem tot Augustinus. Zoek het niet te ver en te hoog. De woorden en de verhalen die we nodig hebben, liggen klaar. Ze dragen een kracht in zich, sterker dan onze twijfel of onzekerheid. Mag een kinderstem ons toespreken? Een stem die ons terugbrengt naar het begin: naar het begin van het Evangelie, naar het begin van de Kerk, naar het begin van ons geloof en onze zending? Bij het lezen moeten wij de tekst zichzelf laten zijn. Het verhaal mag tot ons spreken en de woorden tot ons doordringen. Niet wat wij met de tekst kunnen doen, maar wat de tekst met ons kan doen: daarover gaat het. Lezen is niet vrijblijvend: het verandert de lezer.

Onze bisschop, Johan Bonny, nodigt zo veel mogelijk mensen uit om het boek Handelingen van de Apostelen te lezen. U kunt alleen lezen, maar ook in groep. Een werkuitgave, waarin men mag onderstrepen of markeren, is beschikbaar. In onze pastorale eenheid vormen we enkele leesgroepen, die maandelijks samenkomen van december tot juni. Schrijf je voor 8 december in via het parochiesecretariaat of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

U kunt aansluiten bij een leesgroep in het huis van de pastorale eenheid, Vrijheid 185 in Hoogstraten op
• vrijdagavond, eerste samenkomst op 13 december van 20.00 tot 21.30 u.
• dinsdagnamiddag, eerste samenkomst op 17 december van 13.30 tot 15.00 u.
• donderdagnamiddag, eerste samenkomst op 19 december van 13.30 tot 15.00 u.

Ook in het Kapucijnenklooster van Meersel-Dreef komt er een leesgroep samen op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 u. De eerste samenkomst staat gepland op 19 december.

De volgende data worden besproken met de leden van de leesgroep. Naargelang wie er deelneemt, kan ook de locatie nog wijzigen.

Voor wie thuis of onderweg graag de tekst van Handelingen beluistert, zijn alle hoofdstukken ingelezen als geluidsfragment (podcast). U kunt ze gratis downloaden en beluisteren via de website van het bisdom: www.bisdomantwerpen.be. Het driejarig project Handelingen van de Apostelen kan men volgen via de website onder de tegel ‘Handelingen’. Daar staat de meest recente informatie over activiteiten, werkmiddelen en vorming.

Als pastorale eenheid kregen wij een hoofdstuk van het boek Handelingen toegewezen, meer bepaald hoofdstuk 25. 1 december is de eerste zondag van de advent. Als (tweede) lezing klinkt dan in elke viering een deel van het 25ste hoofdstuk van Handelingen. In de kloosterkerk van Meersel-Dreef, en bij goed weer aan de grot, klinkt ’s namiddags ook de podcast. 26 januari 2020 is de Zondag van het Woord. Graag doen we dan in onze pastorale eenheid iets extra rond de Handelingen. Met Pinksteren volgt er nog een grotere activiteit in de pastorale eenheid.

Op de kaft van de werkuitgave van het boek Handelingen staat een weg. Het is een foto van een Romeinse heirbaan. Wist u trouwens dat in het boek Handelingen de christenen ‘de aanhangers van de Weg’ worden genoemd? Jezus volgen, naar het voorbeeld van de apostelen, is gelijk aan het bewandelen van een weg. Soms is die weg hobbelig en steil. Maar gelukkig moeten we hem niet alleen gaan. Samen zijn we onderweg én Gods Geest waait in onze rug. Hij stuwt ons vooruit.

Veel leesgenot!

vragen       sitemap       webmaster

© Pastorale Eenheid Sint-Franciscus 2021