We hoopten dat het bij één jaar zou blijven. Maar net zoals in 2020 strooit corona dit jaar roet in het eten voor de Heilig Bloedfeesten. Grote evenementen zijn nog niet toegelaten. Ook in de kerk mogen we maar in beperkte kring vieren. Toch willen we Heilig Bloed niet ongemerkt laten passeren.

Op zondag 30 mei om 09.30 u. kunt u via RTV een viering volgen rond het Heilig Bloedverhaal met muzikale omlijsting. Normaliter komen velen jaarlijks meevieren in de Hoogstraatse kerk en naar de processie kijken. Dit jaar komt Heilig Bloed binnen in uw eigen woonkamer. Dankzij deze uitzending laten we u niet op uw honger zitten. De opname is nadien te herbekijken op YouTube.

Heilig Bloed wordt niet toevallig gevierd op de twee zondagen na Pinksteren. Op de tweede donderdag na Pinksteren vieren we immers Sacramentsdag. Vroeger was dat een vrije dag, wat trouwens nog steeds zo is in enkele landen. Sacramentsdag en Heilig Bloed horen bij elkaar. Beide handelen over Jezus’ werkelijke aanwezigheid in de mis, in de gedaanten van brood en wijn. Het is ook vanzelfsprekend dat het centrale deel van onze processie opgebouwd is volgens de structuur van een eucharistieviering, te meer omdat het Heilig Bloedwonder omstreeks 1380 plaatsvond tijdens een misviering van Eligius van den Aker.

Op Sacramentsdag, donderdag 3 juni, kunt u in de Sint-Katharinakerk tussen 15.00 en 17.00 u. even verwijlen bij het Heilig Bloeddoek en Heilig Sacrament. Let op! Er worden slechts 15 personen tegelijkertijd toegelaten. Reserveren voor een kwartiertje of halfuur kan via het telefoonnummer 03 314 51 54.

Tijdens de Heilig Bloedweek is de Sint-Katharinakerk dagelijks, behalve op maandag, geopend van 13.00 tot 17.00 u. (op zondag tot 16.00 u.) U kunt een kaarsje branden bij het Heilig Bloedschrijn, het beeld van Onze-Lieve-Vrouw of Sint-Jozef.

Een kaars branden is rijk aan betekenis, ook en vooral in coronatijden. Velen onder ons verloren in het voorbije jaar een dierbare. Mogelijk kent u iemand die getroffen werd door het coronavirus of was u zelf ziek? Het afstand houden van elkaar weegt zwaar en confronteert velen met eenzaamheid. Meer dan ooit verlangen wij naar licht en nabijheid.

Noveenkaarsen Heilig Bloed

Een noveenkaars brandt negen dagen. We lieten er, zoals vorig jaar, maken met het logo van Heilig Bloed. Deze noveenkaarsen kosten 7 euro en worden te koop aangeboden bij de meeste bakkers en apothekers. U ondersteunt daarmee het Heilig Bloedcomité en de vernieuwing van de processie. Een extra gift is ook welkom op het rekeningnummer
BE49 7360 6988 9271 van het H. Bloedcomité.

Dankjewel!

Graag danken wij iedereen die Heilig Bloed genegen is. Wij willen vooral de vele medewerkers en processiegangers niet vergeten. Zonder hen is de organisatie van de processie onmogelijk. Wij hopen volgend jaar opnieuw een beroep te mogen doen op allen. Vink de zondagen 12 en 19 juni 2022 alvast aan in uw agenda. Samen duimen wij dat corona dan voorgoed verleden tijd is.

Het Heilig Bloedcomité