Opbouw van de Heilig Bloedprocessie

Vier delen

De Heilig-Bloedprocessie bestaat sinds de creatie (periode 1947 – 1952) van de processie door Z.E.H. Lens en deken Lauwerys uit vier onderdelen, die voor het eerst alle samen te zien waren in de jubileumprocessie van 1952.

De openingsgroepen

In dit deel wil Hoogstraten hulde brengen aan het Heilig Bloed en wordt de geschiedenis ervan aanschouwelijk voorgesteld.

Uitbeelding van de eucharistie

Hoogstraten dankt zijn Heilig Bloed aan de eucharistie. Het was tijdens een eucharistieviering dat het wonder gebeurde. Remi Lens nam dan ook de eucharistie als basis om zijn processie uit te tekenen en te realiseren. Hij haalde zijn inspiratie bij figuren van beroemde kunstschilders als Fra Angelico en Jan Van Eyck. We denken hierbij aan de duif, het schaap, de arend,… Het maakt de processie nog waardevoller.
De huidige samenstelling respecteert uiteraard volledig de “Lens-processie”. De in de postconciliaire tijd toegevoegde groepen, de woorddienst en het Onze Vader, werden uitgetekend in de stijl en de kleuren van Lens.

Onze-Lieve-Vrouw en de eucharistie

De figuur van Onze-Lieve-Vrouw is nooit afwezig als we de eucharistie vieren. Bovendien heeft Hoogstraten steeds een bijzondere band gehad met Onze-Lieve-Vrouw . Denken we daarbij aan de "Gulden Lieve Vrouw van Hoogstraten" uit de zeventiende eeuw in de noordzijkapel van de Sint-Katharinakerk, en aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand uit 1696, "Beschermvrouwe van Hoogstraten".

De Sacramentsprocessie

Het sacrament van de eucharistie is een blijvend teken dat bewaard, getoond en aanbeden wordt.

vragen       sitemap       webmaster

© Pastorale Eenheid Sint-Franciscus 2022