Geschiedenis
De begankenis van de heilige Leonardus in Sint-Lenaarts lijkt de oudste te zijn in onze regio. In 1262 is er sprake van een kapel in Houthoven, de vroegere benaming van Sint-Lenaarts. In de stichtingsakte van de kapelanie is er sprake van een altaar waarop de heilige Leonardus vereerd wordt. Het document geeft heel wat informatie over de toestand van deze bidplaats. Zo wordt er vermeld dat de al druk bezochte bidplaats een kapel is waar voldoende inkomsten zijn om een kapelaan mee te vergoeden voor zijn diensten. Hij moet als koster fungeren en hij is ook verplicht om vier maal per jaar mis te lezen.
Wanneer deze overeenkomst op papier gezet wordt, zijn we dus medio 13de eeuw. Historici zijn ervan overtuigd dat de verering van de heilige Leonardus in Sint-Lenaarts nog veel ouder is. De heilige Leonardus is patroon van de gevangenen en men vermoedt dat onze patroonheilige al tijdens de kruistochten aandacht kreeg in Sint-Lenaarts.
Volgens de legende behoorde Leonardus tot een vooraanstaande Frankische familie. Hij verbleef aan het hof van koning Clovis I. Daar werd hij gedoopt en onderwezen door de heilige Remigius, bisschop van Reims. Nadat hij van de koning de toestemming gekregen had om gevangenen te bezoeken en te bevrijden, weigerde hij de door Clovis aangeboden bisschoppelijke waardigheid en trad hij in een klooster te Micy nabij Orléans. Later trekt hij naar Aquitanië (Zuid-Frankrijk) om er als kluizenaar te leven en het geloof te verkondigen. Aan hem worden vele mirakelen toegeschreven. Zo liep bijvoorbeeld door zijn toedoen een moeilijke bevalling van een koningin goed af. Hij weigerde een grote beloning, maar kreeg wel een domein, Noblac genaamd. Op deze plaats, in de omgeving van Limoges leefde hij in gemeenschap met confraters. Deze plaats zal later uitgroeien tot de stad Saint-Léonard-de-Noblac.
Het bleef ongeveer vijfhonderd jaar stil rond Leonardus. Tijdens de kruistochten zien we plots een opflakkering van zijn verering en het zijn de pelgrims naar Santiago de Compostella die de cultus over heel Europa uitdragen. Er zijn over heel de wereld steden en dorpen naar hem genoemd.
In Sint-Lenaarts wordt hij aanbeden door de gevangenen, aanstaande moeders, kreupelen en zwakke kinderen. Op andere plaatsen, zoals te Zuidschote, is hij een grote dierenvriend. Vooral in Beieren is hij de bijzondere beschermheilige van de paarden. Er worden daar ter ere van de heilige Leonardus op vele plaatsen paardenprocessies gehouden. Hij wordt meestal afgebeeld als diaken of monnik. In Sint-Lenaarts draagt hij zelfs een mijter en wordt dus als abt voorgesteld. Heel zelden is hij geflankeerd door dieren of gevangenen.
Hoe lang deze vrome traditie in Sint-Lenaarts al bestaat weten we niet. Wel is het zeker dat ze op het einde van de 15de eeuw bestaat. In de nieuwe keure van Brecht opgemaakt in 1495 staat letterlijk vermeld: “ Item dat een gehulpich sal wesen tot Onser Liever Vrouwen en Sint Lenaerts omgangen met peerden, met creeften, met pansiers ende andere wapenen, ende diesgelijcx die keersen ende andere dingen te helpen dragene ende processie te eerne,soe men elders doet, ende daartoe versocht xorden en den weygeren, het zij mannen of vrouwen, selen verboeren XII groten, deen helft den keeren en de voor dander helft zal men ander heuren, behoudelic dat een yegelijcke sijnen loon hebben sal, alsoemen tot hiertoe gegeven heeft. ”
Pinkstermaandag
Op 2de pinksterdag, na de hoogmis, trekt de processie door het centrum van Sint-Lenaarts. Ze wordt gevormd in de Leonardusschool en vertrekt aan Brug 9. Ter hoogte van de Kerkstraat draait ze de Processieweg in. Aan het kapelletje aan het baaneind geeft elke groep een bloem af ter verering van de Heilige Maria. Dan gaat ze door de Dorpsstraat terug naar de kerk, waar de bedevaarders gezegend worden. Aan dit gebeuren nemen ongeveer 750 figuranten deel.
De ruiters, met paarden en pony’s, zorgen voor een prachtige opening. In het eerste gedeelte van de processie nemen de verenigingen van Sint-Lenaarts een ruime plaats in, gevolgd door pelgrims naar Santiago de Compostela. In het tweede gedeelte wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de patroonheilige zelf. Het derde deel is toegewijd aan de eucharistie en O.L. Vrouw.
Daarna volgen nog de Sint-Jorisgilde van Brecht en enkele hulpverlenende verenigingen zoals de brandweer en het Rode Kruis die het H Sacrament voorafgaan. De biddende bedevaarders, die uit de hele regio en Zuidschote komen, kondigen het einde van de processie aan. Het zijn de Vrije Zwaaiers van Sint-Lenaarts die heel het gebeuren afsluiten.
Contact
Meer informatie vind je op de volgende website: www.processiesvandenoorderkempen.be
Contact opnemen kan via het onderstaande mailadres:
Beleef de verborgen verhalen van Sint-Lenaarts en van de Sint-Leonarduskerk
Een boeiende reis door tijd, cultuur en mystiek…
Ontdek de prachtige kerk van Sint-Lenaarts, de Kathedraal van de Heide, een architectonisch pareltje dat diep geworteld is in de rijke geschiedenis van onze gemeente. Laat je meenemen op een fascinerende cultuur-historische reis onder begeleiding van een ervaren gids. Deze unieke rondleiding onthult niet alleen de pracht en praal van het gebouw, maar ook de verhalen, legendes en eigenaardigheden die de kerk en het dorp tot een onmisbaar stukje erfgoed maken.
Tijdens de gidsbeurt krijg je antwoord op vragen als:
Maak kennis met de verhalen rondom deze kerk, bewonder de verfijnde details van het interieur, en ontdek eigenaardige symbolen en anekdotes die de tand des tijds hebben doorstaan. Deze rondleiding is niet alleen een blik in het verleden, maar ook een moment van verwondering over de artistieke, religieuze en culturele rijkdommen die Sint-Lenaarts en de Sint-Leonarduskerk uniek maken.
Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, architectuur, of gewoon op zoek bent naar een boeiende ervaring: deze gidsbeurt is een aanrader voor jong en oud!
Praktische informatie
Laat je verrassen door de verhalen die deze kerk vertellen en ontdek Sint-Lenaarts zoals je het nooit eerder zag!
De eerste communie is in de katholieke kerk een feestelijke stap in de initiatie. Door de eerste communie neem je immers voor de eerste keer volwaardig deel aan de eucharistie. Het uitgangspunt van een periode van voorbereiding is het idee dat je een weg hebt af te leggen om echt thuis te komen in de kerk. Thuiskomen betekent: vertrouwd zijn met de gemeenschap, je goed voelen in het huis van God en een (beginnende) vriendschap met Jezus ontwikkelen. Jezus nodigt ons immers uit tijdens elke eucharistieviering.
De band met Jezus Christus kan niet sterker zijn dan tijdens de eucharistie, waar we telkens herhalen en gedenken wat er gebeurd is in de nacht voor Hij werd overgeleverd (i.e. het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag).
Voor deze periode van voorbereiding heb je partners (ouders, leerkrachten, catechisten) nodig die je op deze weg begeleiden. Zij tonen wat het betekent om vandaag leerling te zijn van Jezus en deel uit te maken van Zijn Kerk.
Partners in dit gebeuren:
Wat houdt de Eerste communiecatechese in?
De kinderen die de eerste communie willen ontvangen moeten wel gedoopt zijn. Indien dit niet het geval zou zijn, dienen de ouders contact op te nemen om het doopsel van het kind te vragen enkele maanden vóór de eerste communie.
Contactpersoon: Jan Kempeneers 0470 884 843 of via
Samana is een vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers.
Daarom werken we bij Samana aan:
Lees meer over Samana : Wat is Samana? - Samana versterkt chronisch zieken en mantelzorgers
Contact via e-mail:
Rita Penders
Tel 03 313 95 25
GSM 0474 218 463
In 2017 zamelden de “Liefhebbers van het Leonardusorgel” geld in om het orgel van de Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts terug bespeelbaar te maken.
Het project lukte. Het orgel werd volledig gerenoveerd en hervond zijn mooie klanken.
Sinds 2018 geven de Liefhebbers van het Leonardusorgel jaarlijks een concert. Om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken is het gratis om dit concert bij te wonen.
Elke week speelt onze organist Guido Van der Veken een mooi stuk ter afsluiting van de misviering van 18.00 u. in de Sint-Leonarduskerk.
Indien u wenst uitgenodigd te worden op onze volgende concerten kan u uw e-mailadres bezorgen aan
KOSILE is een gezellige groep van enthousiaste alten, sopranen, tenoren en bassen.
Een 20-tal mannen en vrouwen brengen een gevarieerd meerstemmig profaan repertorium onder de deskundige leiding van hun dirigent Guido Van Der Veken en pianist Erik Claeys.
Met veel inzet werken we naar concerten toe (gemiddeld 1 per 2 jaar), en daarnaast verzorgen we als koor de kerstviering, de paasviering en de viering op tweede Pinksterdag met aansluitend de processie in Sint-Lenaarts ter ere van de Heilige Leonardus.
Iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 u. repeteert KOSILE in zaal Emmaüs, kerk Klein Veerle te Sint-Lenaarts.
Zin om mee te zingen? Altijd welkom!
Breng je enthousiasme en je stem mee, meer heb je niet nodig!
Heb je een vraag of suggestie, dan horen we dit graag.
Contact:
Contacteer ons
Klik HIER om in te schrijven voor de vormselvoorbereiding.
In 2025 zal de vormselviering plaatsvinden op zaterdag 26 april 2025.
Ook begrafenisvieringen zijn mogelijk in zowel “Emmaüs” als "Olijfboom".
Jammer genoeg worden we allemaal geconfronteerd met het afscheid nemen van onze dierbaren.
Die dagen heb je vooral nood aan tijd voor jezelf en familie.
Tijd, die je nauwelijks hebt, want ook bij een overlijden komt heel wat kijken.
De kerk van Veerle geeft u de gelegenheid om op een hedendaagse manier afscheid te nemen van een dierbare.
Dit kan in beperkte kring in de kleine ruimte ‘Emmaüs’ of in de grote ruimte ‘Olijfboom’.
Beiden bieden ze u ook de mogelijkheid om de gebedsruimte naar eigen wensen en aanvoelen te organiseren.
Bij het overlijden van een dierbare neem je contact met de begrafenisondernemer van uw keuze en bespreek je de dag en uur van de uitvaartviering.
De begrafenisondernemer zal vervolgens contact opnemen met onze pastorale eenheid om na te gaan of uw voorkeuren nog mogelijk zijn.
Meer informatie over een afscheidsviering in de kerk kan je hier lezen.
Pagina 1 van 2