Belevingscentrum

Het Franciscaans belevingscentrum = een herademingsplek die jou een plaats zoekt

Het Franciscaans belevingscentrum is ingericht achter de dikke eeuwenoude muren van het Dreefse Kapucijnenklooster. De kerngroep en de ontwerpers gebruikten de oude refter van de broeders, het kleine reftertje, de oude kloosterkeuken, de oude recreatieplaats, de oude ziekenzaal, de huidige pandgang en pandhof om met jou een ontdekkingstocht te kunnen gaan.

Om die ontdekkingstocht mogelijk te maken zijn er 7 thematische plekken beschreven en/of verbeeld die je hoe dan ook zal herkennen vanuit jouw leven van alledag. Het zou kunnen dat je bij het openen van een welbepaalde deur even schrikt om al bijna tegelijkertijd overweldigd te worden door een enorme gemoedsrust die over je komt. Een begeleidend 'lightpanel' met een doelbewuste summiere uitleg helpt jou om een link te zoeken met onze Franciscaans spiritualiteit.

Want... Franciscus van Assisi is jouw gids gedurende heel de toer doorheen de themaruimten. Ieder thema heeft iets te maken met jouw spiritualiteit en met de spirit van Franciscus. We durven geloven dat je bij het buitenkomen een match zal gevonden hebben en goesting naar meer.

Pandhofje

In het pandhofje waar vroeger de overleden medebroeders werden begraven staan we pal in het midden van het eeuwenoude klooster. En onder je voeten liggen leischilfers die eveneens de eeuwen getrotseerd hebben. De massieve betonnen gedachtenisplaat nodigt je uit om van de grond een leischilfer te nemen en de naam van een medemens neer te schrijven op het beton... hem/haar wil ik nu aan God toevertrouwen. Eén van de eerste bezoekers omschreef het pandhof als een bijna 'metafysische plaats' waar de hemel de aarde raakt en waar je je één voelt met de kosmos.... inderdaad boven jou zie je alleen maar de hemel, onder jou schilfers uit de buik van moeder aarde, rondom jou enkel kale muren.

Openingsuren

Het Franciscaans belevingscentrum is nog maar pas gerealiseerd; op 8 maart 2019 werd het feestelijk geopend. Dit wil zeggen dat er op dit ogenblik nog enkele afspraken gemaakt worden onder broeders die er wonen en de kerngroep van het centrum. Weldra wordt het duidelijk wanneer er vast-permanente openingstijden zijn.

Hoe dan ook kan je bij de gardiaan (br. Kenny) een afspraak maken om alleen of met een groepje mensen het centrum te bezoeken en te beleven.

Begeleid of niet begeleid bezoek

Het staat de bezoeker vrij om dit on- of begeleid te doen. Als je goed afspreekt is het normaal gezien geen probleem om aan br. Kenny of ook aan br. Jan te vragen om je tijdens of na je tour te woord te staan om de thema's nog meer weerklank te geven.

Bezoeken en verblijven

Het kapucijnenklooster heeft tegelijkertijd met de opening van het belevingscentrum een gastenverblijf geopend. Je kan als afzonderlijke gast of met je groep meerdere dagen in het kapucijnenklooster verblijven. Wanneer je de verschillende thema's echt wil verdiepen, is een verblijf trouwens een zeer goede formule. Als je 'verblijft' dan ben je te gast bij de kapucijnengemeenschap en kan je beschikken over een griefelijke logeerkamer. De broeders vinden het van hun gasten normaal dat ze dan ook participeren in het dagprogramma van de gemeenschap. Hiervoor vind je info op andere plaatsen op deze site.