Franciscaans belevingscentrum van kapucijnen lanceert Fr@elli app

Het spiritueel centrum van onze pastorale eenheid Sint-Franciscus bevindt zich bij de paters kapucijnen in Meersel-Dreef. Niet alleen het opgefriste Mariapark, maar ook het nieuwe Franciscaans belevingscentrum in de oude kloostervleugel is er een trekpleister geworden. In zeven kamers word je er meegenomen op een ervaringsgerichte ontdekkingstocht naar de Franciscaanse spiritualiteit. Via licht, geluid, beeld en tekst wordt de bezoeker in zeven kamers in een diverse grondervaring van Franciscus gebracht: in zijn armoede en zijn rijkdom, in zijn angst en zijn vertrouwen, in zijn vreugde en zijn dankbaarheid, in zijn broederlijkheid en zijn nederigheid. Met een citaat en een vraag wordt men uitgedaagd zich in Franciscus’ schoenen te plaatsen en zich aan hem te spiegelen.

In het verlengde hiervan ontwikkelden paters Kenny en Igor met kompaan Stijn Demaré en de werkgroep verkondiging van onze pastorale eenheid Sint-Franciscus (Hoogstraten-Rijkevorsel) een heuse app voor iPhone en smartphone. Hiermee kunnen de bezoekers hun ontdekkingstocht in de belevingskamers verderzetten buiten het centrum. Zo vinden ze diverse filmpjes, getuigenissen, vertellingen en afbeeldingen die hun spirituele zoektocht verdiepen en verbreden. Men ontdekt er hoe God naar ons kijkt, hoe we allen met elkaar verbonden zijn, hoe vermogend we kunnen zijn in armoede, hoe vreemd we als pelgrims door het leven gaan. Fr@elli helpt ons om in het voetspoor van Franciscus te groeien in vrede en verzoening, in verbondenheid en vertrouwen.

Ook buiten het Franciscaans belevingscentrum kan men met Fr@elli een duik nemen in deze Franciscaanse spiritualiteit. Omgekeerd kan samen met de app ook een bezoek aan het Franciscaans belevingscentrum een spirituele verrijking zijn voor iedere zinzoeker. Met de app Fr@elli verwijzen de kapucijnen naar de broeders van Franciscus, ook fratelli genoemd. De gebruikers van de app treden in het voetspoor van deze fratelli. Dat zowel de app als het Franciscaans belevingscentrum erg vernieuwend zijn en veel potentieel hebben als inspiratiebron, bleef niet onopgemerkt. Het project werd geselecteerd door Space For Grace als pilootproject van kerkvernieuwing. Het werd bijna integraal gefinancierd door Porticus. Zonder deze financiële steun was dit nooit mogelijk geweest.

fratelliDe app Fr@elli is beschikbaar via Apple-store en Play-store. Op 20 mei om 20.00 u. vond een speciaal lanceringsevenement plaats voor mensen die de app hebben gedownload. Het beleidsteam van onze pastorale eenheid Sint-Franciscus is niet weinig trots op alweer een vernieuwend en eigentijds initiatief van de kapucijnengemeenschap, waarmee Franciscus een plaats kan krijgen op ieders smartphone of iPhone en in ieders hart.

Bekijk de lancering van de app hier.