Wat is het vormsel
Het vormsel, of in de volksmond de plechtige communie, is de laatste stap van de inleiding in de katholieke kerk. Het doopsel en de eerste communie waren de eerste twee. Na het vormsel ben je volwaardig lid van de kerk.
Op 12-jarige leeftijd ontvangen in ons bisdom enkele duizenden jongens en meisjes het sacrament van het vormsel na een periode van voorbereiding tijdens eucharistievieringen en catechesesamenkomsten. Staande op de overgang van kind naar (jong)volwassene is de voorbereiding op het vormsel voor hen een kans om bewust en aangepast ingewijd te worden in het leven als christenen. Deze initiatie is geen individuele zaak, maar belangt zowel de kleine gemeenschap (=het gezin) als de grote gemeenschap (=de geloofsgemeenschap) rond de kandidaat-vormeling aan.
Het vormsel is een sacrament. Dat is een heilig moment voor de kerk, waarop we geloven dat God heel dicht bij is. Het is vanzelfsprekend dat daarom ook niet zomaar iedereen een vormsel kan toedienen. Het is zelfs zo dat eigenlijk het vormsel door de bisschop moet gebeuren. Omdat de bisschop het hiervoor te druk heeft en in de periode van de vormsels niet in elke parochie kan langskomen, duidt hij een aantal vormheren aan die elk een regio voor hun rekening nemen. Zij komen als plaatsvervanger van de bisschop de kinderen vormen.
Het vormsel blijft verwijzen naar het doopsel. 'Confirmeren' betekent bekrachtigen, bevestigen. Het vormsel bekrachtigt het doopsel. Meer nog: in het vormsel ontvangt de gedoopte door handoplegging de gave van de Heilige Geest waardoor hij wordt gesterkt in zijn geloof en een zendingsopdracht krijgt. Dat is de eerste betekenis van het sacrament.
De andere betekenis ligt in de zalving die het verbond tussen gedoopte en Christus bezegelt. Is het doopsel het sacrament van Pasen, dan is het vormsel het sacrament van Pinksteren. Op die dag drijft de Geest de apostelen naar buiten. Zo ontvangen de vormelingen de 'zeven gaven van de Geest' om hun verantwoordelijkheid in een missionaire kerk op zich te nemen. Dat is de tweede betekenis van het vormsel.
In 2025 zal de vormselviering plaatsvinden op zaterdag 26 april 2025.
Contactpersoon: Hilde Van den Broeck, Bevrijdingsstraat 65 - 03 313 47 78
Het eerste deel van de vormselviering is een woorddienst met lezingen uit de bijbel, het inspiratieboek voor christenen. Dan volgt het vormsel met eerst een gezamenlijke handoplegging waarbij de vormheer alle vormelingen in de kerk tegelijk zegent. Daarna neemt hij een schaal met ‘chrisma’, een mengsel van olijfolie en balsem dat op de donderdag voor Pasen door de bisschop gezegend wordt. De vormelingen komen dan één voor één naar voor tot bij de vormheer, samen met de ouders of de meter en peter. Deze leggen elk een hand op de schouder van de vormeling om te tonen dat ze hem of haar willen steunen. Nadat de vormeling vraagt om gevormd te worden, zal hij of zij gezalfd worden met het chrisma. De vormheer spreekt hierbij de woorden: “Ontvang het zegel van de Heilige Geest, de Gave Gods.”