Op vrijdag 8 maart 2019 om 19.30 u. opent het Franciscaans belevingscentrum & gastenverblijf.

De vreugdevolle avond start in de kerk met een Franciscaanse vesperdienst, daarna spreken Adri Geerts (minister provinciaal van de kapucijnen), Pieter Pecceu (verantwoordelijke van de Franciscaanse jongeren) en Kenny Brack, (gardiaan van de plaatselijke kapucijnengemeenschap) ieder vreugdevolle woorden toe. Daarna zegenen we alle ruimten en opent taverne de Zevenster/bij de paters de deuren voor een receptie met warme hapjes en lekkere drankjes.

Bekijk het programma:

opening belevingscentrum

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Maar.. waarover gaat dat Franciscaans belevingscentrum eigenlijk? Drie jaar geleden reeds staken enkele Franciscaans geïnspireerde mensen de hoofden bijeen omdat ze de opdracht hadden gekregen om een toekomstgericht Franciscaans centrum uit te bouwen in de vroegere gemeenschappelijk ruimten van het oudste kloosterdeel.
Deze werkgroep ging niet over één nacht ijs, en taste veel mogelijkheden af en overlegde met heel veel mensen met kennis ter zake.
Uiteindelijk werd het concept van het Franciscaans belevingscentrum geboren. Een plaats waar je met je eigen beleving aan de gang moet om via Franciscus' spiritualiteit je eigen spiritualiteit te ontdekken. In vijf thema-ruimten (vijf zalen dus) zijn er thema's uitgewerkt die hoe dan ook met je leven te maken hebben. En de drempel is laag gelegd. Geen hoogdravende kerkelijke taal of gebaren en rituelen komen er aan te pas. De uitwerkers hebben een grote groep mensen voor ogen voor wie de kerkelijke drempel echt te hoog geworden is, maar die aarzelend zoeken naar spiritualiteit en zingeving in hun leven van alledag.
Dus: mensen die naar het centrum komen met het idee om op de eerste plaats iets over Franciscus van Assisi te zien te krijgen, die komen van een kale reis terug thuis. Mensen die aan elkaar zeggen: "we zullen eens gaan kijken hoe de paterkens leefden vroeger" die schrikken zich gegarandeerd een aapje.
Werkelijk: heel de uitwerking is gericht op jouw toekomst - niet op wat voorbij is, en nog minder met de levenswijze van onze kapucijnenbroeders die vroeger leefden en die er vandaag leven.
Spannend.... hoe zal ieder reageren? Ben jij daar ook benieuwd naar? Kom dan gerust op 8 maart eens lang, maar zend dan een mail naar de gardiaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; dit om te zorgen dat er genoeg hapjes zijn op de receptie.

Tegelijkertijd openen we het gastenverblijf van de kapucijnengemeenschap. Door interne herschikkingen, renovaties e.d. kunnen we nu 15 mensen ontvangen die op het ritme van de kapucijnengemeenschap willen meeleven.
Studenten die in stilte willen studeren: zijn welkom. Niet al te grote groepen jonge mensen die met hun school, plusgroep, misdienaarswerking zich enkele dagen willen herbronnen, zijn welkom. Jongeren die het vermoeden hebben dat het religieus leven ook hen aantrekt en die dit willen aftasten, zijn welkom voor enkele dagen. We tasten op voorhand wel even af of jouw verblijfsintentie compatibel is met onze eigen daginvulling.
Op 8 maart kan je ook even komen kijken hoe we die eerste verdieping gerealiseerd hebben.
Van harte welkom!!

vragen       sitemap       webmaster

© Pastorale Eenheid Sint-Franciscus 2019